Föreningens historia

Skridsko- och konståkning

Uppsala Skridskoklubb är en ideell idrottsförening som bildades 1933. Klubben bedriver en divergerad verksamhet med fokus på skridsko- och konståkning.

Historik

En viktig dag i Uppsala SK:s historia är den 8 mars 1933. Då samlade tandläkare Otto Abrahamsson ett 20-tal konståkningsintresserade för att bilda Uppsala Skridskoklubb. Inspiration till bildandet kom genom de internationella tävlingar som hållits under vintern. Otto Abrahamsson hade också ett väl etablerat kontaktnät med bl.a. SASK som vi under ett stort antal år hade ett omfattande samarbete med. Inträdesavgiften bestämdes till 1 kr för medlemmar under 18 år och till 2 kr för äldre.

Det ordnades under åren ett stort antal uppvisningar och tävlingar på hemmaarenan som var Studenternas idrottsplats. En mycket uppskattad gäst vid dessa evenemang var Ponnyn Vanja. Till detta kommer tränings- verksamheten som bedrevs på Studenternas men även på kringliggande sjöar samt i Stockholm.
Otto Abrahamsson arbetade under 25 års tid mycket aktivt inom alla delar av svensk konståkning. Han var domare, tränare, ordförande i klubben samt styrelseledamot i Svenska Konståkningsförbundet under ledning av bl.a. Ulrich Salchow.

Idag

De som är engagerade i USK idag arbetar för att föra ”Farbror Ottos” tankar om en bred verksamhet med tävlingsinriktning vidare. Det är glädjande att vi kan bereda över 200 åkare, från skridskoskola upp till SM nivå, träning och tävlingsmöjligheter.

Vi hälsar alla intresserade välkomna att kontakta USK!

Uppdaterad: 2017-10-03 22:46
Skribent: N