Drogpolicy

Definition

Följande definieras som en drog i det här dokumentet:

• Tobak (snusning och rökning)
  • Alkohol
  • Narkotika
  • Dopningspreparat

USK bedriver en ideell verksamhet som ska främja både fysisk, psykisk och social utveckling för våra medlemmar. Många av våra barn och ungdomar tillbringar stor del av sin fritid inom klubbens verksamhet. Vi vill därför ta ansvar och erbjuda dem en drogfri miljö.

USK har utformat riktlinjer mot användandet av droger i vår verksamhet. Syftet med vår drogpolicy är att minimera risken för att medlemmarna utsätts för droger samt att medvetandegöra rollen som förebild för våra ledare och föräldrar.

Tobak (snusning och rökning)

Åldersgräns för att köpa tobak är 18 år enligt svensk lag.

USKs ställningstagande och riktlinjer gällande tobak:

• Vi tillåter inte att barn och ungdomar under 18 år använder tobak inom vår verksamhet (träning, tävling och lägerverksamhet)
  • Aktiva och ledare över 18 år, samt föräldrar, är förebilder för de yngre medlemmarna och ska därför föregå med gott exempel.
  • Tänk på att klubbens profilkläder är reklampelare för klubben! Rök därför inte då du bär dessa!

Om vi upptäcker att någon av våra barn och ungdomar använder tobak agerar vi på följande sätt: ledarsamtal med barn och ungdomar samt kontakt med föräldrar.

Alkohol

Åldersgräns för att köpa folköl och dricka alkohol på restaurang är 18 år.

Åldersgräns för köp av alkohol på systembolaget är 20 år enligt svensk lag.

USK har följande ställningstagande och riktlinjer gällande alkohol:

• Vi tillåter inte att barn och ungdomar under 18 år använder alkohol inom vår verksamhet (träning, tävling och lägerverksamhet)
  • Det är inte tillåtet för någon av våra medlemmar och deras föräldrar, att under några omständigheter dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningens profilkläder

Om vi upptäcker att någon av våra barn och ungdomar använder alkohol agerar vi på följande sätt:

• Ledarsamtal med barn och ungdomar samt kontakt med föräldrarna
  • Om någon förälder uppträder berusad inom USKs verksamhet, avvisas föräldern.

Narkotika och dopningspreparat

Allt bruk och hantering av narkotika och dopningspreparat är förbjudet enligt svensk lag, så även inom USKs verksamhet.

USK har följande ställningstagande och riktlinjer gällande narkotika och doping:

• Vi tillåter inte något bruk av narkotika eller dopingpreparat inom vår verksamhet

Om vi upptäcker att någon brukar narkotika eller dopingpreparat agerar vi på följande sätt:

• Enskilt samtal med medlemmen och föräldrakontakt om medlemmen är barn eller ungdom
  • Kontakt med sociala myndigheter och/eller polis om det gäller myndig person, inklusive föräldrar
Uppdaterad: 06 JAN 2018 22:31 Skribent: Frida Kvarnefjäll